Emma Belforth och Olof Åström från CK Master kör Zwift-VM

För första gången någonsin körs VM i den digitala världen. Under ett år då inomhus-cyklingen verkligen exploderat är vi otroligt stolta att ha klubben representerad på både dam och herr-sidan. Trots att det är riktigt tätt med proffscyklister från landsvägscyklingen i deltagarlistan tror både Olof och Emma att segraren kommer vara en Zwiftspecialist. På onsdag 14:30 gäller det, se sändingarna på SCF:s Youtubekanal: https://www.youtube.com/watch?v=pF0hCF1p5XY

Olof Åström

Du är ju otroligt rutinerad när det kommer till att tävla på landsväg, vad skulle du säga är den största skillnaden att tävla i den digitala världen jämför med ute?

Intensiteten påminner mest om ett GP lopp, men där man inte behöver tekniken på cykeln. Så det blir ett otrolig fokus på bara det fysiska. Sen är det en annorlunda taktik, inte riktigt samma typ av team-körning då en utbrytning sällan håller hela vägen in på Zwift.

Hur blir man uttagen till VM i Zwift.

Varje nation blir tilldelade plaster sen tar SCF ut vilka som får köra baserat på kvallopp, tidigare resultat och ranking.

Ni är tre stycken som kör från Sverige, Har ni snackat ihop er i laget eller är det varje cyklist för sig själv?

Vi har snackat ihop oss och kommer köra så taktiskt vi kan, det är vissa nationer som kommer med åtta cyklister, så dom kommer få ta större ansvar.

Nu är det bara en dag kvar, hur har du förberett dig?

Jag har kört en sista vecka med volym lågintensivt. Veckan innan där körde jag hårdare.

Vem tror du vinner?

Jag tror han som kommer vara farligast är en Belgare som heter Lionel Vujasin. Han har ingen proffsbakgrund, men tror hans profil passar banan och detta event perfekt. Jag är ganska säker på att det kommer blir en Zwift-specialist som vinner. Vilket jag tror är bra för sporten.

Vad tror du om Sveriges chanser?

Vill såklart vara ödmjuk , men det man har sett från tidigare tävlingar där proffs har varit med så är det inte den stora skillnaden man kanske tror. Mycket på grund av distansen som är kortare. Med en åkare som Samuel Brännlund i laget som varit rankad 1:a i världen ska vi såklart ha höga mål!

Vad är ditt mål?

I och med att finishen passar mig bra så vill jag vara med och kriga om det!

Det är många tunga namn från proffsklungan med, vem är du mest star strucked att få tävla med?

Edvald Boasson Hagen!

Har du blivit bekväm med att bara kliva upp på trainern nu eller får vi se dig tävla ute nästa säsong?

Jag längtar väldigt mycket till att få komma ut. När det går bra i Zwift blir jag bara mer pepp att få komma ut och tävla på vägen igen.

En sista fråga, hjälm eller inte i Zwiftvärlden?

Inte, jag har gjort min avatar som jag ser ut när jag sitter hemma och kör.

Emma Belforth

Jag vet att du har en bakgrund som duktig löpare och börjat med cykling ganska sent, ändå har du hunnit med att ta ett SM-silver i MTB, och varit på pallen i mängder av Zwiftrace på riktig hög nivå. Vad är det med Zwift som passar just dig?

Det är bra möjlighet att bli trött, egentligen gillar jag inte TV skärmar, men samtidigt är det otroligt tillgängligt, speciellt när man har barn som tar mycket tid. Just tävlingsmomentet är något som triggar mig och det ger mig mycket bra träning.

Ni är tre åkare även på damsidan, har ni pratat ihop er inför racet?

Vi har ett bra sammansatt lag med coacher som har hjälpt oss jättemycket, vi hade ett möte senast igår.
Cecilia kör för ett dansk lag och har en annan coach medan jag och Malene har samma coach.

Nu är det bara en dag kvar snart hur har du förberett dig?

Jag har tävlat mycket. Zwift är ett TV-spel, det är viktigt att komma ihåg, det är mycket man måste ha koll på utöver det fysiska. Jag kommer köra en sista tävling idag på lunchen och har den sista tiden prioriterat bort mycket utecykling.

Vad tror du om Sveriges chanser?

Jag brukar kunna överträffa mig själv så jag har absolut inte räknat bort mig själv, även om banan inte passar mig.
Jag är säker på att vi kommer vara med där uppe, vi har absolut chanser på toppen alla tre.

Vad är ditt mål?

Top 10 placering är mitt konkreta mål. Det är många proffs med, men jag tror vi kommer ha en Zwiftspecialist som slutlig segrare.

Du har visat att du bemästrar allt ifrån Zwift, MTB till CX, får vi se dig pröva på LVG ute nästa säsong?

Fokus kommer vara på MTB, men om banan passar mig kommer jag även köra LVG-SM. Jag vill gärna ha en kuperad bana och kommer inte köra om det går på någon platt flygplats eller liknande.

En sista fråga, hjälm eller inte i Zwiftvärlden?

Jag brukar ha hjälm, men om avataren ska avspegla mig själv borde man kanske skippa den, kanske går att spara lite vikt där.



Rulla till toppen