Vila i frid Ritva Mykkänen och Tore Johansson

Vila i frid Ritva Mykkänen och Tore Johansson

Under senaste tiden har två CM Master medlemmar lämnat oss. Ritva Mykkänen och Tore Johansson som under många år var framstående inom svensk cykelsport och som varit med i CK Master och format klubben under 1900 talet. Nedan kan ni läsa om Ritva och Tores bedrifter igenom åren.

Ritva Mykkänen föddes i Anjala 1941 vid krigsslutet i Finland. Hon hade ett stort skidintresse som tog henne till VM och andra tävlingar där öststater dominerade stort. Hon har även många mästerskapsmedaljer av ädel valör ifrån finska mästerskapen.

På somrarna cyklade hon och var känd i VM sammanhang som velodromsprinter. 1971 cyklade hon även till sig världsrekordet på 100km vid Helsingfors olympiska velodrom som ligger på havsnivå.

Till Sverige flyttade Ritva 1975 och hamnade snart i kollektiv i Masthugget där bland annat Agnes Wold drillade Ritvas svenska. Ritva fick snabbt in en fot i Mölndals Park och Fritidsförvaltning som såg hennes potential. Där arbetade hon till sin pension.

Ritva hade en speciell förmåga att ta hand om och förädla yngre cyklister både i Finland och Sverige. Hon hjälpte bland annat Mikael Linder som blev svensk juniormästare och Tuulikki Jahre första svenska kvinna att ta ett VM silver 1980. CK Masters tjejlag vann även flera svenska mästerskapsguld under ledning av Ritva.

Då MTB eran nådde Göteborg blev Ritva snabbt aktiv i Ball MTB där Marie Kaisajuntti (Alpsten) och Sara Danielsson (Lundgren) hade tät kontakt. Efter pensioneringen var Ritva ett välkänt inslag i Mölndal med sina gåstavar eller en cykel. De sista åren fick Ritva tillbringa i sitt kära Bohuslän tillsammans med flera av flickorna hon tränat. Hon fick även somna in omgiven av de sina.

För oss var hon en stor rollmodell att aldrig ge upp, att planera och vara noggrann och att vi tjejer kan bara vi vill! Det har vi med oss resten av våra liv.

För CK Master Tuulikki Jahre, Hunnebostrand

Tore var en av klubbens dominerande cyklister under 1980-talet. Han inledde sin cykelkarriär i Kungälv CK och blev Sveriges bäste B-klassar 1979 som 30-åring med 16 segrar. Året därpå anslöt han till CK Master. Som Mastercyklist var Tore med att ta lagmedaljer på 50-km tempo och lagtempo åren 80-82. Det blev 5 silvermedaljer och en bronsmedalj. Individuellt var Tore 7:a, 6:a och 4:a på tempot. Tore var dessutom vinstrikaste A-klassar i Sverige 1981.

Tore gjorde ett uppehåll i karriären 83-84 men kom tillbaks på cykeln 1985 men cyklade då i oldboysklasser. Han blev starkt bidragande till att klubben under de tre åren 85-87 var bästa klubb på OSM (VSM idag). Under de tre åren vann han 50-km tempo, var med i lagtempolagen som tog silver, guld och guld och som kronan på verket vann han linjeloppet vid vårt eget OSM 1987. För oss som var med var det en mäkta imponerande uppvisning. Tore gick loss på det andra av de nio 11-kms varven, blev inhämtad på varv 8 varpå han körde ifrån alla igen på sista varvet i backarna upp mot Kortedala och Bergsjön. En grandios soloseger!

Under karriären utbildade sig Tore till läkare och var i många år verksam i Alingsås. Han deltog också som tävlings läkare i stortävlingarna i Vårgårda under några år.

För CK Master Björn Rosander, Partille

 • Kölista för barn & ungdomsträning

  Vi har tyvärr inte möjlighet att ta in alla nya barn & ungdomar som vil börja cykla med oss. Du kan ställa ditt barn i kö via länken nedan. Det går även bra att ange om du som förälder kan ställa upp som ledare, det kan då vara möjligt att ditt barn kan börja tidigare.…

 • CK Master Enduro

  Ni har väl inte missat att CK Master har en Enduro-sektion. Lär mer om alla grymma åkare och vad som händer i grupperna Ljusrosa och Rosa! Endurocykling är för dig som gillar tekniska stigar när det går utför. Träning Vi söker oss till lite mer kuperad terräng för roliga och utmanande stigar. Chansen är stor…

 • CK Master arrangerar Nordiskt mästerskap i XCO

  Läs mer på hemsidan: https://gothenburgmtbrace.com/

 • Klädbeställning och provtillfälle 2023

  Webshoppen är nu öppen för beställning igen. Shoppen kommer att vara öppen till den 2 mars kl. 23:59. Det kommer finnas möjlighet att prova kläder 28 februari 17:00 – 19:00 hos Anders (Bioracer / Kantvind) i Jonsered ,Fabriksstråket 38 Webshoppen för inköp av kläder för ledare i CK Master är öppen en gång per/år inför…

Rulla till toppen