Lägesrapport om Gbg Vårklassiker rutt nr 4.

Kände att det var läge om ett förtydligande om stigpartierna som förbinder ett par grussträckor under runda 4 samt en maning till försiktighet på segment 2 & 3 då det kan finnas ryttare på vägen.

Segment 2 “Gårdaliden climb” passerar ett stall efter ca halva segmentet, när jag provkörde sträckan igår på Annandag Påsk så kom jag själv ikapp 2 ryttare. För min del var valet självklart att avbryta segmentsjakten och sakta ned, söka kontakt med ryttarna och sen passera när det var läge. Skulle det uppstå för er så uppmanar jag till att sätta er, ryttarnas och hästarna säkerhet och trivsel först och inte ohämmat köra förbi o skrämma slag på hästarna. Otur om timingen gör att det blir ett möte med hästarna men hellre safe than sorry.
Några hundra meter innan segmentet slutar finns det en BOM, denna passeras med lätthet på höger sida, knappt att ni behöver sakta ned.

Efter segmentet blir det lite “cruising” på grusvägen och efter sjön kommer den värsta stigsträckan som förbinder grusvägen med nästa grusväg. Nu har skogsmaskiner varit framme så stigen är inte jättelätt att se från vägen, men igår låg det en trave med timmer och bråte ca 75-100m innan bommen. Stigen går in till vänster direkt efter Timmerhögen och ni ska INTE förbi bommen. Stigen är en skogsstig lämpad för MTB och ni ska passera över en bäck. Ca 100 m efter bäcken går stigen över till skogsväg igen för o sen bli grusväg. Karta visar var stall, BOM & stig är lokaliserade.
Bilderna från bäck o anslutning till grusväg nedan. Själv cyklade jag med CX som har skärmar och pakethållare och det gick alldeles utmärkt, gick över bäcken + de 100m efter fram till skogsvägen, i övrigt cyklade jag.

Kart segment 2, Stall, BOM & Stig markerade.
Skogsstigen som ansluter till skogsvägen efter bäckpassagen.
Bäckpassagen. Det “värsta” cyklisterna har att förvänta sig på de ca 300 m stig som ansluter grusvägarna åt.

Efter 3:e segmentet “Graveleurs Idylliska” så kommer en fin asfaltssträcka ner till Lygnern. När vi viker av höger in på Dagsnäsvägen så börjar segment 4 direkt, en rätt så lång böljande klättring som börjar på asfalt o avslutas på grus. En kort vila sen kommer det kortare 5:e segmentet som är helt på grus. Återhämtning på grusväg för att vid vändplatsen sen komma in på det andra stigpartiet som är ca 300 m långt det med, Skylten pekar höger, men ni ska rakt fram. Bild nedan på underlaget. Väl framme på grusvägen igen så blir det lite “grov” väg ett litet tag för att till slut komma ut på “stora vägen” runt Lygnern igen. Kort vila utför innan vi viker vänster och ger oss på dagens längsta segment mot Ubbhult på sugande grusunderlag.

Stigavsnitt nr 2 efter vändplatsen.

Efter Ubbhult blir det sen “roller coaster” sträckan med ett par BOM passager och den långa utförslöpan mot Älvsåkers Byväg. Lätt cykling till Inseros innan vi viker av igen och följer ån på högersida ner mot Norra Hällesåkersvägen. Sträckan går från grusväg till skogsväg/stig i en vacker miljö. Håll utkik efter Alpackorna på vänster sida efter ca halva sträckan. Väl nere på Norra Hällesåkervägen viker vi nästan direkt höger och dagens sista segment “Benerby Climb”, här kommer de tidigare segmenten visa sig ha satt sina spår i benen. 🙂 Efter detta segment kan vi pusta ut och rulla tillbaka mot Jonsered efter en väl genomförd runda!

Ha en gó tur allihopa.

Mvh Björn Calavin

Rulla till toppen